BRUSSEL - Mobiel bellen, sms'en en internetten in vliegtuigen komt nu echt snel dichter bij. De Europese Commissie heeft maandag de technische en licentievoorschriften aangenomen die het bellen op Europese vluchten mogelijk maken.

Passagiers gaan gebruik maken van één netwerk binnen het vliegtuig dat via een satelliet contact maakt met mobiele telefoniediensten op de grond. Rechtstreeks contact met providers op de grond is daardoor niet mogelijk.

De gezagvoerder van een vliegtuig kan indien nodig (turbulentie, stijgen en dalen) het netwerk in het toestel uitschakelen.

Test

Sommige vliegtuigmaatschappijen hebben al getest op mobiel bellen tijdens de vlucht. Air France en Ryanair hebben plannen de dienst in te voeren. Emirates Airlines had onlangs de primeur tijdens een vlucht van Dubai naar Casablanca.

Air France doet sinds begin deze maand een proef in een aantal toestellen. Fusiepartner KLM zegt de resultaten van deze proef, die drie maanden duurt, af te wachten.

Het bellen kan alleen als het vliegtuig boven de 3000 meter vliegt, dus niet bij stijgen en dalen. Ook voor korte vluchten binnen de EU komt een toestel toch wel boven de 3000 meter.

Het Nederlands kabinet maakte het bellen in een vliegtuig onlangs ook al mogelijk door de wetgeving rond etherfrequenties te versoepelen.

Roamingkosten

De Europese Commissie kon maandag nog niets zeggen over de prijzen van bellen in de lucht. De strenge regels van de EU voor de 'roamingkosten' voor bellen in het buitenland gelden alleen op de grond.

Brussel deed maandag een oproep aan de luchtvaartmaatschappijen om aan boord voorzieningen te treffen zodat bellers andere passagiers niet storen. Maar irritante ringtones op 5 kilometer hoogte vallen moeilijk te verbieden. De Commissie noemde de overlast van andere bellers maandag "de realiteit van het moderne leven".