SAN FRANCISCO - Microsoft moet het Frans-Amerikaanse bedrijf Alcatel-Lucent 367,4 miljoen dollar betalen wegens het schenden van MP3-patenten. Dat heeft een Amerikaanse federale jury vrijdag bepaald.

Eerder werd Microsoft veroordeeld tot het betalen van 1,52 miljard dollar, maar in een beroepszaak werd dit vonnis vernietigd.

Patenten

De jury heeft bepaald dat de Amerikaanse softwaregigant niet op alle patenten inbreuk heeft gepleegd waarvoor Microsoft was aangeklaagd. Het patent op videodecoderingstechnologie is volgens de jury niet geschonden.

De rechtszaak ging over de laatste vier van de in totaal vijftien patenten die Microsoft volgens Lucent heeft geschonden.

Aanklacht

De zaak sleept sinds 2003 toen Lucent de computerbedrijven Dell en Gateway aanklaagde voor het verkopen van apparaten met Microsoft-software, die zonder toestemming gebuik maakte van de technologie van Lucent.

Niet uitgevochten

Microsoft en Alcatel-Lucent zijn nog niet uitgevochten over patenten. Op 22 april zien ze elkaar weer in een rechtszaal, omdat Microsoft negen aanklachten heeft ingediend tegen Lucent wegens schending van haar patenten.