DEN HAAG - Digitenne, een onderneming die de consument ontvangst van tv en radio aanbiedt via een antennespriet, maakt zich niet schuldig aan oneerlijke concurrentie van de kabelbedrijven.

Dat heeft staatssecretaris Wijn van Economische Zaken donderdag geschreven in antwoord op schriftelijke vragen van VVD-Kamerlid Blok. De overheid is indirect aandeelhouder in de nieuwe onderneming, die de aanval heeft geopend op kabelbedrijven als UPC en Casema. Volgens Wijn bieden de regels rond aanbesteding en staatssteun, de Mededingingswet en de Telecommunicatiewet voldoende waarborgen voor eerlijke concurrentie.

Randstad

Digitenne is nu beschikbaar voor anderhalf miljoen inwoners in de noordelijke Randstad, maar wil in het hele land actief worden. Aandeelhouders zijn het Nederlands Omroepbedrijf (30 procent), KPN (30 procent), Nozema (30 procent) en omroepbedrijven. De overheid bezit 59 procent van de aandelen van Nozema en heeft ook aandelen in KPN.

Dumpprijzen

Wijn bestrijdt de suggestie als zou Digitenne dumpprijzen hanteren. De onderneming vraagt 8,95 euro voor een pakket van 25 tv-zenders en 16 radiozenders. Dat is 36 cent per maand per tv-zender. De tarieven van de kabelbedrijven lopen per gemeente zeer sterk uiteen, maar kwamen bij een onderzoek van twee jaar geleden gemiddeld uit op 32 cent per tv-zender per maand.