DEN HAAG - De 24-jarige Menno B. is donderdagochtend vrijgelaten uit de gevangenis in Chicago. De Utrechtse computerprogrammeur zat sinds augustus 2001 vast in de Verenigde Staten, omdat hij met een minderjarig meisje over seks had gechat. Een rechtbank in Chicago veroordeelde hem medio vorig jaar tot twee jaar celstraf.

Volgens een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken duurt het nog enkele weken voordat B. naar Nederland kan terugkeren.

De man reisde in augustus 2001 naar Chicago om een 14-jarig meisje te ontmoeten dat hij via internet had leren kennen. Het 'meisje' was echter een FBI-agent. Bij aankomst werd B. opgewacht en gearresteerd.

De man bekende dat hij met 'het meisje' over seks had gechat. Met deze bekentenis wilde hij een zware straf van maximaal vijftien jaar ontlopen. Dat lukte. Ook was de Amerikaanse rechter onder de indruk van de vele positieve brieven die familieleden en vrienden over Menno hadden geschreven. Bovendien bleek uit psychiatrisch onderzoek dat de Nederlander absoluut geen pedofiel was.