AMSTERDAM - Vodafone was 'een beetje overenthousiast' toen het donderdag bekendmaakte over het beste UMTS-netwerk van Nederland te beschikken. Dat van KPN is nog nét een tikje beter, blijkt uit metingen.

Dat schrijft Vodafone vrijdag in een rectificatie op de eigen website. Uit metingen van het Agentschap Telecom bleek eerder deze week dat Vodafones mobiele breedbandnetwerk in 99,33 procent van de gevallen de beloofde snelheid haalde. KPN deed het met 99,67 procent echter nog beter.

Het Agentschap Telecom heeft metingen verricht bij driehonderd zendmasten van de mobiele operators. Bij Vodafone maakten 298 daarvan de beloftes van het bedrijf waar, bij KPN faalde slechts één. Vodafone zegt de twee onderpresterende lokaties inmiddels te hebben aangepakt.

Telfort

De meting maakte deel uit van een onderzoek van het Agentschap Telecom naar de mate waarin de telecombedrijven voldoen aan de licentievoorwaarden van hun UMTS-vergunningen. Telfort kreeg daarbij een flinke veeg uit de pan. Het bedrijf kocht in 2000 frequentieruimte voor UMTS, maar blijkt die helemaal niet te gebruiken. Het bedrijf is overgenomen door KPN en surft mee op het netwerk van de moedermaatschappij.

Dat kan Telfort op torenhoge boetes komen te staan. Als Telfort zijn leven niet betert, kan dat het bedrijf maximaal veertig miljoen euro kosten.