AMSTERDAM - In hun thuisland zijn Zilok en Netlog al mateloos populair. Beide web 2.0-sites zijn klaar voor de Nederlandse markt. Netlog komt zelfs met een Friese variant.

Het van oorsprong Franse Zilok is momenteel behalve in het thuisland actief in België en de Verenigde Staten. In al deze drie landen is de site een succes. Zilok kan gezien worden als een soort Marktplaats, maar dan op het gebied van huur en verhuur.

Op dit moment biedt de site zo'n 150.000 items aan. Dit moeten er snel meer worden. Deze week heeft het bedrijf een Nederlandse site geopend, zo werd donderdag op The Next Web-conferentie in Amsterdam bekendgemaakt.

Netlog

Een andere zeer populaire site die mogelijkheden in Nederland ziet is Netlog. Het in Gent gevestigde bedrijf is in ons land nog weinig bekend, maar is Europees gezien vele malen groter dan het vergelijkbare Hyves. Ook bij Netlog draait het om community's, met een nadruk op muziek. In dit opzicht moet Netlog het ook opnemen tegen het grote Myspace.

Fries

Een van de aspecten waarin Netlog zich kan onderscheiden, is de vormgeving. Op dit moment heeft de site al 30 miljoen geregistreerde gebruikers, verspreid over verschillende landen. Deze zorgen maandelijks voor miljarden pageviews. De Belgen gaan nog verder dan Zilok in het bieden van een lokale variant. Binnenkort wordt zelfs een Friese site geopend, zo werd op The Next Web bekendgemaakt.