AMSTERDAM - Medewerkers van het ministerie van Defensie krijgen beveiligde usb-sticks. De informatiedragers hebben een wachtwoord waardoor de gegevens niet voor iedereen toegankelijk zijn.

Dat zegt Richard van Campenhout, beleidsmedewerker bij het ministerie, in de Defensiekrant (PDF). "De nieuwe usb-sticks doorstonden de test goed. Ze bleken binnen redelijke termijn in elk geval niet te kraken", zegt Van Campenhout. "Dat is mooi. Niet alleen omdat het heel vervelende gevolgen kan hebben als gevoelige informatie in verkeerde handen valt, maar ook omdat we geen publiciteit willen naar aanleiding van veiligheidsincidenten."

Bruikleenbewijs

Het is de bedoeling dat iedere defensiemedewerker die informatie wil meenemen een nieuwe, beveiligde usb-stick krijgt. "Bovendien is de veilige usb alleen te krijgen op een bruikleenbewijs", zegt de beleidsmedewerker van Defensie. "Zo kun je altijd de eigenaar achterhalen." Op de Defensie-sticks die medewerkers tot voorheen gebruikten zat geen beveiliging. Soms kochten medewerkers zelf een usb-stick die wel beveiligd was.

Uruzgan

Volgens een woordvoerder van het ministerie raken usb-sticks van Defensie met 'enige regelmaat' vermist. In 2006 werd op de Nederlandse legerbasis Kamp Holland in Tarin Kowt, de hoofdstad van de Afghaanse provincie Uruzgan, een gegevensdrager vermist. Eerder dat jaar liet een kapitein van de landmacht een usb-stick met informatie over de missie van Nederlandse speciale strijdkrachten in Afghanistan in een huurauto liggen. De usb-stick werd bij RTL Nieuws bezorgd.