HILVERSUM - Bedrijven en instellingen in veertien gemeenten in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht kunnen binnenkort meedoen aan het volgens de initiatiefnemers grootste breedbandproject voor de zakelijke markt in Nederland. Dat maakte BreedNet donderdag bekend.

Het project BreedNet, waarin overheden en marktpartijen samenwerken, voorziet in de aansluiting op een glasvezelnet.

Deelnemers krijgen daardoor tegen relatief lage kosten een snellere internet- en dataverbinding, waarmee diensten als telefonie, televisie, camerabewaking en ICT-beheer kunnen worden aangeboden. Glasvezel is vele malen sneller dan kabel of ADSL.

Midden- en kleinbedrijf

Het project richt zich vooral op het midden- en kleinbedrijf en maatschappelijke instellingen. Om het project van de grond te tillen, is 3,5 miljoen euro beschikbaar. Dat geld komt van het ministerie van Economische Zaken, de provincies en de gemeenten.

BreedNet heeft inmiddels een eerste contract getekend met telecombedrijf KPN om de glasvezelverbindingen aan te leggen. Met andere partijen, waaronder kabelbedrijf Casema en glasvezelnetexploitant UNET, sluit BreedNet binnenkort overeenkomsten af. De bedrijven die de aansluitingen verzorgen, kunnen ook zelf diensten via het netwerk aanbieden.

Kosten

Volgens een woordvoerster van BreedNet liggen zowel de eenmalige aansluitingskosten als de maandelijkse abonnementskosten onder de huidige marktprijzen.

Hoeveel KPN investeert, is onduidelijk. "Dit project brengt vraag en aanbod bij elkaar. Onze investeringen hangen af van de vraag", aldus een woordvoerder van het telecombedrijf.

De gemeenten Haarlem, Zaanstad, Purmerend, Amsterdam, Hilversum, Almere, Lelystad, Amersfoort, Haarlemmermeer, Amstelveen, Aalsmeer, Ouder-Amstel, Diemen, Uithoorn en de stadsregio Amsterdam doen mee aan het project.