AMSTERDAM - Het Taiwanese bedrijf Lite-On IT gaat een Blu-rayspeler ontwikkelen voor Microsofts spelcomputer Xbox 360. Zo moet de console beter kunnen concurreren met de Playstation 3.

Dat meldt de Taiwanese Digitimes op basis van niet nader genoemde bronnen rond het bedrijf. Microsoft leverde tot voor kort een optionele losse HD-DVD-speler bij de Xbox, maar staakte de verspreiding daarvan nadat HD-DVD de formatenoorlog met het concurrerende Blu-ray verloor.

HD-DVD's grootste voorvechter Toshiba gaf de strijd in februari op, nadat verschillende filmstudio's, alsmede enkele grote Amerikaanse elektronicaketens voor Blu-ray hadden gekozen.

Sony

Een van de factoren die aan de zege van Blu-ray heeft bijgedragen, was de steun van Sony. Dat bouwde een Blu-rayspeler in in zijn nieuwe spelcomputer Playstation 3, en wist het marktaandeel van het formaat zo flink te vergroten.

Geruchten over een Blu-rayspeler voor de Xbox 360 doen al langere tijd de ronde. Microsoft zelf heeft zich nooit duidelijk uitgelaten over de vraag of die er komt.

Prijzen

Het bedrijf is momenteel verwikkeld in een felle concurrentiestrijd met Sony om marktaandeel. Het verlaagde de prijzen van de verschillende versies van de Xbox daarom onlangs drastisch.