AMSTERDAM - Een door Microsoft ontworpen bestandsformaat voor kantoorsoftware is erkend door ISO. Driekwart van de belangrijkste ISO-leden steunde het voorstel.

Dat heeft de standaardenorganisatie woensdag bekendgemaakt. Office Open XML (OOXML) is een standaard voor bestanden van kantoorsoftware, zoals tekstverwerkers of spreadsheets. OOXML wordt onder meer gebruikt door Microsofts eigen kantoorpakket Office 2007.

Belangrijk

Erkenning van OOXML als standaard is belangrijk voor Microsoft. Steeds meer gebruikers, met name in de publieke sector, kiezen voor het gebruik van standaarden, omdat dat hun afhankelijkheid van specifieke leveranciers vermindert en zo toegankelijkheid van hun bestanden in de toekomst moet garanderen. Iedere fabrikant kan namelijk producten ontwikkelen die van de standaard gebruikmaken.

OpenDocument

OOXML is niet de enige standaard voor kantoorsoftware. Eind 2006 erkende ISO al het concurrerende OpenDocument Format (ODF), dat onder meer wordt gebruikt door het populaire gratis kantoorpakket OpenOffice.org en door Googles online dienst Google Docs.

OOXML werd, anders dan ODF, eerder ook al erkend door een andere standaardenorganisatie, ECMA.

Uitgelekt

Aanvankelijk werd de uitslag van de stemming dinsdag verwacht, maar ISO stelde de publicatie een dag uit. Verschillende media, waaronder het Nederlandse Webwereld, beschikten dinsdag echter al over een uitgelekt document (PDF) waarin het resultaat werd gemeld.

Ophef

Over de procedure rond de erkenning van OOXML ontstond veel ophef. In verschillende landen doen geruchten de ronde over onregelmatigheden bij de vaststelling van het standpunt van nationale lidorganisaties. De Noorse standaardenorganisatie Standard wil zijn voor-stem bijvoorbeeld opschorten, omdat die op het laatste moment tot stand kwam terwijl de meeste technische deskundigen binnen de organisatie tegen waren.

Eerder klaagden verschillende deelnemers aan de procedure dat het overgrote deel van de bezwaren die tegen de ontwerp-standaard waren ingediend, niet zijn behandeld.