AMSTERDAM - Het blijft - althans officieel - nog even onduidelijk of Microsofts bestandsformaat voor kantoorsoftware door standaardenorganisatie ISO wordt erkend. ISO stelde de bekendmaking van de stemmingsuitslag uit tot woensdag.

Office Open XML (OOXML) is een door Microsoft ontworpen standaard voor het opslaan van bijvoorbeeld tekstdocumenten, spreadsheets emn presentaties door kantoorsoftware. Het bedrijf gebruikt OOXML zelf in zijn nieuwe pakket Office 2007.

Belangrijk

Erkenning van OOXML als standaard is belangrijk voor het bedrijf. Steeds meer gebruikers, met name in de publieke sector, kiezen voor het gebruik van standaarden, omdat dat hun afhankelijkheid van specifieke leveranciers vermindert en zo toegankelijkheid van hun bestanden in de toekomst moet garanderen. Iedere fabrikant kan namelijk producten ontwikkelen die van de standaard gebruikmaken.

Concurrentie

OOXML ondervindt concurrentie van OpenDocument Format (ODF), een andere standaard die onder meer wordt gebruikt in het populaire gratis kantoorpakket OpenOffice.org. ODF werd eind 2006 door ISO erkend. OOXML kreeg kort daarop goedkeuring van een andere standaardenorganisatie, ECMA.

Stemming

Dit weekeinde eindigde de periode waarin de leden van ISO konden stemmen over erkenning van OOXML. De uitslag zou dinsdag worden bekendgemaakt, maar de organisatie stelde dat een dag uit.

Aangenomen

Volgens waarnemers lijkt echter vast te staan dat Microsoft het pleit heeft gewonnen. Webwereld publiceerde dinsdag een document (PDF) waaruit zou blijken dat driekwart van de belangrijkste ISO-leden voor erkenning van OOXML heeft gestemd. Nederland onthield zich van een oordeel.

Omstreden

De uitslag is bij voorbaat omstreden. In verschillende landen doen geruchten de ronde over onregelmatigheden bij de vaststelling van het standpunt van nationale lidorganisaties.

Zo vecht de Noorse standaardenorganisatie haar eigen stem aan. De vertegenwoordigers bij ISO veranderden hun standpunt op het laatste moment van 'tegen' naar 'voor', terwijl de meerderheid van de technische deskundigen binnen de organisatie erkenning van OOXML afwezen.