HOUTEN - De markt voor mobiele telefonie in Nederland is in 2007 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 6,31 miljard euro.

Telecombedrijven haalden vooral meer inkomsten uit sms-diensten en mobiel internet. De omzet uit mobiele gesprekken bleef nagenoeg stabiel.

Dat maakte de onafhankelijke marktonderzoeker Telecompaper dinsdag bekend. Voor dit jaar voorspelt Telecompaper een stijging van de omzet van tussen de 3 en 5 procent.

Buitenland

Drijvende kracht wordt volgens het onderzoeksbureau opnieuw mobiel internet. De omzet uit gesprekken blijft naar verwachting onder druk staan door de verlaging van de tarieven voor mobiel bellen in het buitenland.

KPN, inclusief dochter Telfort, was gemeten naar het aantal aansluitingen ook in 2007 de grootste aanbieder van mobiele telefonie met een marktaandeel van 48,1 procent.

Vodafone zag zijn marktaandeel slinken tot 20,9 procent en moest zijn tweede plaats afstaan aan de combinatie van T-Mobile en Orange, samen goed voor 25,3 procent. Wat omzet betreft blijft Vodafone de nummer twee, achter KPN.

Het aantal mobiele aansluitingen bedroeg eind vorig jaar 19,3 miljoen. Telecompaper verwacht dat het aantal aansluitingen dit jaar verder zal oplopen tot mogelijk 21 miljoen.