PEKING - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) hecht grote waarde aan een vrije toegang tot het internet tijdens de Olympische Spelen in augustus in Peking.

Het zal eventuele beperkingen, opgelegd door de Chinese autoriteiten, niet accepteren, liet de vicevoorzitter van de coördinatiecommissie, Kevan Gosper, dinsdag in de Chinese hoofdstad weten.

Eis

Hij benadrukte dat de circa 30.000 mediavertegenwoordigers in Peking hun werk ongestoord en in alle vrijheid moeten kunnen doen. "Dat is een duidelijke eis aan het organiserende land. We hebben het dinsdag opnieuw bij de Chinese officials aan de orde gesteld en ons standpunt in deze zaak nog eens toegelicht. Het internet moet volledig open zijn tijdens de Spelen."

Volgens Gosper hadden de Chinese bestuursleden begrip voor de stellingname van het IOC. "Ze hebben hun medewerking beloofd."

Tibet

Het IOC bracht de status van het internet onder de aandacht van de Chinese autoriteiten na de recente rellen in Tibet. Toen was er sprake van forse blokkades in de toegang tot de digitale snelweg. "Tijdens de Olympische Spelen kunnen we dat echt niet tolereren", betoogde Gosper.