LONDEN - De verkoop van de Nederlandse dochteronderneming heeft mmO2, de voormalige mobieletelecomonderneming van British Telecom, een strop van 1,4 miljard pond sterling (bijna 2 miljard euro) opgeleverd. MmO2 maakte dit woensdag bekend bij de presentatie van de jaarcijfers.

De afschrijving op de Nederlandse tak maakt deel uit van een grote schoonmaak van de balans van mmO2. Het bedrijf heeft verder zijn UMTS-licenties voor 5,9 miljard pond afgewaardeerd en 2,4 miljard pond aan goodwill afgeschreven.

Het verlies voor belastingen is daardoor in de twaalf maanden tot 31 maart opgelopen van 873 miljoen pond in het voorgaande boekjaar tot 10,2 miljard pond (14,2 miljard euro). Het bedrijfsresultaat voor bijzondere posten en goodwill was ook negatief: 104 miljoen pond (145 miljoen euro) tegen 337 miljoen pond een jaar eerder. De omzet steeg 14 procent tot 4,87 miljard pond (6,8 miljard euro).

Greenfield Capital Partners

MmO2 verkocht vorige maand zijn verlieslijdende Nederlandse dochteronderneming voor 25 miljoen euro aan de durfkapitalist Greenfield Capital Partners. Als gevolg van deze overname zal de 'oude' merknaam Telfort in Nederland terugkeren.

Klanten

In Nederland liep het aantal klanten in de periode april -maart 2003 terug van 1,25 miljoen naar iets minder dan 1,2 miljoen. Het operationele verlies werd teruggebracht van 119 miljoen tot 86 miljoen pond (120 miljoen euro).

Duitsland

In Duitsland werden wel meer abonnementen verkocht, maar topman Peter Erskine gaf woensdagochtend aan dat zijn directie naar 'elk goed bod' zal kijken op O2 Germany. De Duitse dochter, die het afgelopen boekjaar een operationeel verlies van 235 miljoen pond leed, is de afgelopen weken veelvuldig in verband gebracht met KPN. Zowel O2 als KPN's E-Plus is in Duitsland te klein om te kunnen opboksen tegen Vodafone en T-Mobile, die de markt beheersen.

Erskine wilde niet zeggen of er al besprekingen worden gevoerd met KPN. "We praten continu met allerlei mensen, maar het is duidelijk dat wij niets kunnen zeggen over specifieke conversaties." Volgens analisten moet O2 Germany circa 1 tot 1,5 miljard euro kosten.