AMSTERDAM - Onderzoekers van de universiteit van Bonn hebben het gen gevonden dat bij algen verantwoordelijk is voor de aanmaak van waterstof, een schone energiebron bij uitstek. Door de algen genetisch te veranderen, leveren ze zelfs driemaal zoveel energie. En daarmee zouden ze een groene energiebron kunnen vormen voor bijvoorbeeld laptops en digitale camera's.

"Waterstof is een goede opslagplek van energie", zegt Thomas Happe tegen de VNU-site Computable.nl

Dit kleurloze, niet giftige gas wordt gezien als de brandstof van de toekomst. Dezerevolutie is mogelijk dankzij verdere ontwikkeling van de brandstofcel. Hierin reageert waterstof met zuurstof en vormt water en tegelijk elektriciteit. Voordeel is dat het water opnieuw kan worden gesplitst in zuurstof en waterstof, bijvoorbeeld onder invloed van zonlicht, waarbij geen vervuiling optreedt.

Handzaam

De brandstofcel was aanvankelijk een groot log ding, maar is inmiddels zo klein en handzaam geworden dat hij ook in kleine apparaten past, zoals een laptop, een mobiele telefoon, digitale camera en wellicht ook in auto's en bussen, denken de onderzoekers.

Met de doorbraak naar een goedkope en (fossiele) energiearme productie van waterstof staat volgens Happe weinig de doorbraak naar massaal gebruik nog in de weg.