ROTTERDAM - Jongeren weten dat harde muziek gevaarlijk is voor het gehoor, maar vinden het niet nodig zelf het volume van de mp3-speler lager te zetten.

Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum en TNO, dat deze maand is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Pediatrics.

Volgens onderzoeksleider Hein Raat, universitair hoofddocent jeugdgezondheidszorg aan het Erasmus MC, moeten ouders met hun kinderen in discussie over het sluipende gevaar van te harde muziek voor het gehoor.

Fabrikanten

Ook jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen van GGD-en en de fabrikanten van mp3-spelers hebben volgens hem een rol bij de preventie van lawaaidoofheid door te harde muziek van mp3-spelers.

Uit gesprekken met scholieren blijkt dat de meeste leerlingen hun mp3-spelers vaak op het maximum volume zetten. Ze kennen in het algemeen het gevaar van harde muziek, maar zijn niet van plan het volume zachter te zetten omdat ze ervan uitgaan dat ze geen gevaar lopen. Bijna alle deelnemers wilden zelf het volume bepalen; de meeste jongeren wilden geen geluidsbegrenzer.

Oorsuizen

De 73 deelnemers aan het onderzoek vertelden dat hun ouders bijna nooit waarschuwden voor schade aan het gehoor. Als de jongeren symptomen hadden zoals oorsuizen na luide muziek, een vroeg teken van (tijdelijke) gehoorschade, stelden ouders hen zelfs gerust.

Indicator

Volgens de onderzoekers moeten jongeren en ouders, net als artsen en jeugdwerkers worden geïnformeerd over de mogelijke gevaren van mp3-spelers voor het gehoor. Ook fabrikanten van dergelijke geluidsappratuur hebben volgens de onderzoekers een verantwoordelijkheid. Zij zouden een indicator op hun product kunnen installeren die aangeeft wanneer het volume te hoog is voor langdurig gebruik.

Vuistregel

Vooralsnog adviseren de onderzoekers, als vuistregel, het volume niet hoger te zetten dan 60 procent van het maximum bij oordopjes en op maximaal 70 procent bij een hoofdtelefoon.