AMSTERDAM - Liveleak, het bedrijf dat de antikoranfilm van Geert Wilders ruimte op internet heeft geboden, keurt de inhoud van de film niet goed, maar wil opkomen voor de vrijheid van meningsuiting.

"Veel mensen die bij Liveleak werken vinden sommige van de boodschappen (in de film, red.) beledigend. Maar dat wij beledigd zijn is geen reden om de heer Wilders het recht te ontzeggen om zijn film te tonen", meldt het bedrijf in een donderdagavond uitgegeven verklaring.

"Niemand is verplicht de film te kijken", voegt Liveleak daaraan toe.

Betere manieren

"We zijn niet van plan de inhoud van 'Fitna' te verdedigen, alleen onze keuze om de film toe te staan", staat verder in de verklaring. "Er zijn ongetwijfeld betere manieren om een debat op gang te brengen, maar deze film is nu openbaar en wij vinden dat wij allen deze gelegenheid te baat moeten nemen een open dialoog over dit onderwerp te starten."

Bezoekers van Liveleak kunnen een reactie achterlaten. Donderdagavond laat stonden er zo'n zestig berichten op het deel van de website dat daarvoor is ingericht. De strekking liep uiteen: Wilders kreeg er zowel kritiek als bijval.

Video's

Liveleak biedt ruimte aan videobestanden, vergelijkbaar met het bekendere YouTube. De website staat vooral bekend om vaak gewelddadige video's met een actuele of politieke lading. Liveleak kwam eerder in het nieuws door beelden te plaatsen van de executie van de Iraakse ex-dictator Saddam Hussein.