AMSTERDAM - Softwarebedrijf Adobe heeft een online versie gelanceerd van zijn fotobewerkingspakket Photoshop. De dienst is via een website gratis te gebruiken.

Met Photoshop Express kunnen veel bewerkingen worden uitgevoerd. Zo biedt de dienst opties voor het verwijderen van rode ogen, het aanpassen van kleuren en het maken van uitsnedes.

De website, die een recente browser en de laatste versie van Flash 9 vereist, moet een alternatief bieden voor het kostbare Photoshop en zijn goedkopere lichte versie Photoshop Elements.

Delen

Daarnaast kunnen gebruikers de foto's online opslaan en met elkaar delen. Daarmee begeeft Adobe zich op het terrein van populaire fotosites als Photobucket, Picasaweb en Flickr, al beoogt het die niet te beconcurreren. Photoshop Express kan beelden naar verschillende andere sites exporteren, zoals Facebook. Aan ondersteuning van andere sites, zoals Flickr, wordt gewerkt.

Voorlopig bevindt de dienst zich nog in een teststadium. Voor gebruikers buiten de VS kan de site daarom traag zijn, waarschuwt Adobe.