AMSTERDAM - Microsoft experimenteert in het diepste geheim en op kleine schaal met een online kantoorpakket onder de codenaam Albany. Zo wil het de concurrentie aan met onder meer Google Docs.

Dat zegt Infoworld uit anonieme bronnen te hebben vernomen. Volgens de site zou de test zich vooral richten op een installatieprogramma.

Met Albany wil Microsoft de strijd aangaan met aanbieders van alternatieven voor kantoorpakket Microsoft Office. De verkoop van die software is een van de belangrijkste inkomstenbronnen van het bedrijf, maar de laatste jaren duiken steeds meer goedkope of gratis alternatieven op.

Google Docs

Zo is er het gratis open-sourcepakket OpenOffice.org en IBM's Lotus Symphony. Bovendien bieden verschillende bedrijven kantoorsoftware aan die op websites draait, zoals Google Docs. De functionaliteit daarvan is weliswaar beperkter dan die van een compleet softwarepakket, maar voor de meeste alledaagse toepassingen is het voldoende.

Veel details over Albany zijn niet bekend. Wel lijkt het duidelijk dat het pakket niet volledig online zal draaien. Gebruikers moeten software aanschaffen en installeren om van de dienst gebruik te kunnen maken.

Office Live

Microsoft experimenteert al enige tijd met Office Live Workspace, een uitbreiding van Microsoft Office die het mogelijk maakt bestanden online op te slaan en via internet te delen met bijvoorbeeld collega's.