UTRECHT - We vinden het heel gewoon, dat de computer ons steeds meer werk uit handen neemt, maar dat geldt nog niet voor het verzenden van facturen. Wat staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken betreft, komt daar snel verandering in.

De e-factuur kan zowel de leverancier als de klant veel tijd en moeite besparen. Op jaarbasis in totaal zo'n 600 miljoen euro aan kostenbesparingen.

De PvdA-bewindsman lanceerde daarom donderdag in Utrecht een "actieplan", zodat niets de Nederlanders nog hoeft tegen te houden om ook bij het versturen van de honderden miljoenen rekeningen het digitale tijdperk in te gaan.

Standaard

Van belang is vooral een "heldere standaard", zodat de computer van de verzender van de factuur en die van de ontvanger dezelfde taal spreken. Heemskerk laat onderzoek uitvoeren naar het draagvlak voor de open standaard UBL 2.0, die in Denemarken zijn waarde al heeft bewezen.

Regels

Om "koudwatervrees" bij ondernemers weg te nemen wordt duidelijkheid verschaft rond de regels die verbonden zijn aan de elektronische handtekening en btw.

Voorbeeld

De overheid gaat zelf vanaf deze zomer het goede voorbeeld geven door als ontvanger van rekeningen mensen aan te moedigen de factuur elektronisch te sturen. In 2010 moet de overheid zo 3,6 miljoen elektronische formulieren ontvangen, ongeveer 10 procent van het totaal. Belastingdienst, Centrum voor Werk- en Inkomen en andere instellingen van de overheid nemen daarbij het voortouw.