BRUSSEL - De NAVO begint een eigen televisiekanaal op internet. Het is de bedoeling dat vijf videoteams van de NAVO wekelijks ongeveer tien verhalen uit Afghanistan gaan leveren.

Een woordvoerder van secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer heeft dit woensdag bekendgemaakt.

De NAVO volgt daarmee het Europees Parlement en de Europese Commissie die zich ook met televisiebeelden over de eigen bezigheden manifesteren op het internet.

Uitleggen

Het NAVO-kanaal wordt eind volgende week tijdens de NAVO-top in Roemenië officieel opgericht. De Deense regering betaalt de kosten.

NAVO-baas Jaap de Hoop Scheffer kondigde eind vorig jaar al aan dat hij meer videomateriaal over NAVO-operaties wil verspreiden. Hij hoopt daarmee de bevolking van de NAVO-landen beter te kunnen uitleggen wat bijvoorbeeld de troepenmacht ISAF in Afghanistan doet.

Stenen tijdperk

De Hoop Scheffer beklaagde zich er toen over dat de NAVO zich qua video nog in het "stenen tijdperk" bevindt en last heeft van propaganda van de Taliban op internet. Die claimen bijvoorbeeld dat er veel burgerslachtoffers vallen bij NAVO-operaties, terwijl de NAVO zelf eerst vaak een grondig onderzoek moet instellen voor ze beweringen kan doen.