AMSTERDAM - Een groep aandeelhouders wil dat Google op een vergadering in mei besluit om niet langer mee te werken aan censuur en geen gebruikersgegevens op te slaan in landen die de mensenrechten schenden.

Een pensioenfonds van ambtenaren in de staat New York dient daartoe op de komende aandeelhoudersvergadering een motie in. Volgens het fonds moet Google beloven niet 'proactief mee te werken aan censuur'. Het bedrijf ligt, net als onder meer Yahoo en Microsoft, regelmatig onder vuur omdat het bijvoorbeeld de resultaten van zijn zoekmachine in China filtert: informatie over 'democratie' of 'mensenrechten' wordt in veel gevallen tegengehouden.

Dissidenten

Ook mag Google volgens de indieners geen gegevens van zijn gebruikers opslaan op servers die zich bevinden in landen waar de uitingsvrijheid wordt ingeperkt. Dat moet voorkomen dat het bedrijf gedwongen kan worden informatie over dissidenten aan de autoriteiten over te dragen.

Concurrent en branchegenoot Yahoo werd vorig jaar nog aangeklaagd door familieleden van enkele Chinese dissidenten, die in de gevangenis belandden nadat het bedrijf de politie inzage had gegeven in hun e-mailcorrespondentie.

Tegen

De top van Google adviseert aandeelhouders om tegen het voorstel te stemmen. Ook het voorstel van investeringsmaatschappij Harrington om een mensenrechtencommissie in te stellen wijst Google van de hand.

Groeimarkt

Het belangrijkste doelwit van de moties, China, geldt als een van de grootste groeimarkten voor internetbedrijven. Meer dan 200 miljoen Chinezen zijn online. In maart beweerde een onderzoeksbureau uit de Volksrepubliek dat het land inmiddels de grootste internetpopulatie ter wereld heeft.

Het communistische land houdt niettemin streng toezicht op de internettoegang van zijn bevolking. Zo blokkeerden de autoriteiten afgelopen week de toegang tot enkele tientallen videosites, waaronder Youtube, om verspreiding te voorkomen van beelden van de opstand in Tibet.

Symbolisch

De moties hebben vooral symbolische waarde. De leiding van Google heeft een sterke positie op de aandeelhoudersvergadering, zodat de voorstellen vrijwel zeker onvoldoende steun zullen krijgen. Ook in 2007 haalden vergelijkbare voorstellen het niet.

Het New Yorkse pensioenfonds belegt ook in concurrent Yahoo. Op de aandeelhoudersvergadering van dat bedrijf diende het vorig jaar dezelfde moties in. Die kregen toen steun van slechts 15 procent van de stemmen.