AMSTERDAM - GroenLinks wil opheldering van staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën over een nieuwe fout in de aangiftesoftware van de Belastingdienst. Door de fout moeten mogelijk enkele honderden kleine ondernemers opnieuw aangifte doen.

Dat meldt Webwereld woensdag. Ditmaal bevat de software geen technische fout, maar heeft de dienst verzuimd een wijziging in de belastingregels in het aangifteprogramma te verwerken. Door die omissie meldt de software in sommige gevallen dat kleine zelfstandigen geen recht op aftrek hebben, terwijl dat wel het geval is.

Het ministerie van Financiën stuurt zo'n achtduizend ondernemers een e-mail met uitleg. Een woordvoerder laat tegenover Webwereld weten te verwachten dat "zeker niet meer dan twee- à driehonderd" aangiftes moeten worden aangepast.

Pijnlijk

De fout is pijnlijk voor de Belastingdienst. Vorige maand bleek dat meer dan 700 duizend belastingplichtigen opnieuw aangifte moeten doen, omdat hun eerdere aangifte door een technische fout onbruikbaar was geworden.

De zaak leidde tot veel ophef in de Tweede Kamer. Staatssecretaris De Jager besloot naar aanleiding van de fout om de ict-afdeling van de Belastingdienst op de schop te nemen.

GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik heeft inmiddels nieuwe Kamervragen aan De Jager gesteld.