AMSTERDAM - Internetbedrijf Yahoo sluit zich aan bij OpenSocial, een project van Google dat gebruik van applicaties op verschillende vriendensites mogelijk moet maken. Samen met Google en Myspace richt het bovendien een stichting op die het platform verder moet ontwikkelen.

Google lanceerde OpenSocial in oktober. Het platform is het antwoord van de webgigant op dat van met name Facebook. Die vriendensite maakt het al enige tijd mogelijk kleine toepassingen te ontwikkelen die leden op hun profielpagina kunnen gebruiken. De toepassingen, 'apps' genoemd, werken echter niet op andere sociale netwerken.

OpenSocial moet daar een oplossing voor bieden. Ieder vriendennetwerk kan het platform aanbieden, zodat applicaties die voor OpenSocial zijn ontwikkeld, op alle deelnemende sites bruikbaar zijn. Eerder sloten onder meer Myspace, Bebo, LinkedIn en het Nederlandse Hyves zich bij het initiatief aan.

Aanval

Met het platform opende Google de aanval op rivaal Facebook, dat tot dusverre weigert zich bij OpenSocial aan te sluiten. Google trachtte eerder in 2007 een aandeel in die snel groeiende vriendensite te kopen, maar werd daarbij afgetroefd door Microsoft. Dat is bovendien verantwoordelijk voor de advertentieverkoop op de site.

Stichting

De nieuw opgerichte OpenSocial Foundation, die Yahoo samen met Google en Myspace heeft gevormd, moet de neutraliteit en de verdere ontwikkeling van het platform garanderen.

Wat Yahoo zelf concreet met OpenSocial van plan is, is nog onduidelijk. Het internetbedrijf heeft met bookmarksite Del.icio.us, fotodienst Flickr en evenementenagenda Upcoming.org verschillende 'sociale' webdiensten, maar bezit geen echte vriendensite.

Overnamestrijd

De stap lijkt mede ingegeven door Yahoos strijd tegen een mogelijke overname door Microsoft. Door zich in het kamp van Googles OpenSocial te scharen, distantieert het bedrijf zich nadrukkelijk van Microsofts partner Facebook.

Microsoft lanceerde juist dinsdag een eigen initiatief om contactgevens tussen Facebook, LinkedIn, Bebo, Hi5 en Tagged te kunnen uitwisselen. Die dienst is bovendien gekoppeld aan chatplatform MSN.