AMSTERDAM - De populaire Amerikaanse tekenfilmserie South Park is volledig gratis te bekijken op internet. De studio die de serie uitbrengt, heeft alle afleveringen online gezet.

Naast de volledige afleveringen stelt South Park Studios ook zo'n drieduizend losse fragmenten beschikbaar. Anders dan de complete episodes kunnen die, net als bijvoorbeeld Youtube-filmpjes, worden geïntegreerd in andere websites, zoals blogs.

South Park wordt uitgezonden door tv-kanaal Comedy Central. Moederbedrijf Viacom verspreidt beelden uit zijn portfolio op internet via verschillende kanalen, zoals online tv-dienst Joost. South Park was via Joost overigens niet beschikbaar.

Reclame

Comedy Central en de makers van South Park, Matt Stone en Trey Parker, spraken vorig jaar af de inkomsten uit digitale verspreiding van de tekenfilms te delen. Op de site van South Park Studios worden afleveringen voorafgegaan door een kort reclamespotje.

Illegaal

Afleveringen van South Park behoren tot de populairste filmpjes die op internet illegaal werden uitgewisseld. Het besluit van South Park Studios lijkt dan ook slecht nieuws voor websites als AllSP.com, South Park Zone en Southparkx.net, die zich exclusief richten op de verspreiding van de beelden.