RIGA - Fans van het Eurovisie Songfestival kunnen woensdagavond (18.30 - 19.00 uur) chatten met de Nederlandse deelneemster Esther Hart. Zij is al in de Letse hoofdstad Riga waar zaterdagavond het liedjesfestijn plaatsheeft. Hart vertegenwoordigt Nederland met het nummer 'One more night'.

In de chat gaat ze in op haar muzikale voorbereidingen en alle activiteiten rondom het muziekgebeuren. Liefhebbers kunnen chatten op de site www.songfestival.nl; een gezamenlijk initiatief van TROS en NOS.

Deelnemers

De 48e editie van het Eurovisie Songfestival heeft zaterdag plaats in de Skonto Hall in de Letse hoofdstad Riga. In totaal zijn er 26 deelnemende landen. Hieronder volgen in volgorde van opkomst de diverse artiesten.

Overigens kunt u op deze website alle liedjes al luisteren.

IJSLAND: De IJslandse zangeres Birgitta Haukdal bijt in Riga het spits af. Haar midtempo-liedje 'Open your Hart' werd tijdens een rechtstreekse televisieshow in haar land gekozen als beste uit vijftien inzendingen.

OOSTENRIJK: Oostenrijk vaardigt cabaretier Alf Poier af met het nummer 'Weil der Mensch zählt' naar het liedjesfestijn. Hij doet mee om de draak te steken met het hele gebeuren. Zijn lied gaat over hazen met korte neuzen en dromedarissen. Het wordt in onverstaanbaar Duits gezongen.

IERLAND: Mickey Harte met 'We've got the world' gaat namens Songfestivalland Ierland naar Letland. Hij is in zijn land erg populair door zijn winst in het tv-programma 'You're a star', een talentenjacht zoals Idols. De Ieren hadden dit keer geen zin om een ballade te sturen, want de afgelopen keren gooiden dergelijke nummers geen hoge ogen.

TURKIJE: De Turkse popdiva Sertab Erener vertegenwoordigt haar land met het nummer 'Everyway that I can'. Ze wilde alleen naar Letland op voorwaarde dat ze in het Engels mocht zingen, wat voor Turkije bijzonder is. Van de 24 keer dat Turkije aan het festival deelnam, werden slechts een paar inzendingen (gedeeltelijk) in het Engels gezongen.

MALTA: Malta koos voor Lynn Chircop, die in Riga het nummer 'To Dream Again' zal vertolken.

BOSNIE-HERZEGOVINA: Bosnië-Herzegovina stuurt Mija Martina. Ze is niet alleen zangeres, maar ook presentator bij HTV Mostar. Zij zal in Riga het lied 'Ne brini' (geen zorgen) vertolken.

PORTUGAL: Rita Guerra vertegenwoordigt Portugal. Tien jaar geleden deed ze ook al een poging, maar toen eindigde ze als tweede in de nationale finale. In haar thuisland is ze erg geliefd en wordt ze geroemd om haar warme ballads. 'Deixa-me Sonhar' is de ballade waarmee ze het in Riga probeert.

KROATIE: De zeventienjarige Claudia Beni zingt in Riga het nummer 'Vise nisam tvoja'. De Kroaten mogen ieder jaar zelf beslissen in welke taal hun songfestivalbijdrage wordt gezonden. Dit jaar verkozen bijna twee keer zoveel mensen een Kroatische versie boven een Engelse.

CYPRUS: Stelios Constantas vertegenwoordigt dit eiland met het liedje 'Feeling alive'. Dat is een pop-dancenummer met een Engelse tekst, al is er ook een Griekse versie opgenomen.

DUITSLAND: Lou, geboren als Marie-Louise Hoffner, zingt namens onze oosterburen 'Let's Get Happy'. Lou begon haar loopbaan als apothekersassistent, maar de laatste vijftien jaar treedt ze in Duitsland op met cover-versies van bekende nummers.

RUSLAND: Met t.A.T.u. doet voor het eerst sinds lange tijd weer een internationale topact mee aan het Songfestival. De 18-jarige Yulia en de 19-jarige Elena scoorden de voorbije maanden twee wereldhits: 'All the things you said' en 'Not gonna get us'. Provoceren is het handelsmerk van de groep. Zo bestaat er een videoclip, waar ze als schoolmeisjes gekleed elkaar uitgebreid zoenen. Die clip werd onder meer bij de BBC geweigerd. De titel van het nummer is 'Ne ver, ne bojsia', wat Russisch is voor 'geloof niet, wees niet bang'. De meisjes zullen in Riga een Engelse versie zingen.

SPANJE: Zangeres Beth mag Spanje vertegenwoordigen op het muziekevenement. Ze zingt het lied Dime (Zeg me).

ISRAEL: Lior Narkis verdedigt de Israëlische eer met het liedje 'Milim la'ahava'. Vrij vertaald betekent dat 'Vele woorden voor liefde'. Narkis zingt het swingende nummer geheel in het Hebreeuws.

NEDERLAND: 'One more night' van Esther Hart moet in Riga de Nederlandse troef worden. Tussen haar liedje en voorganger Israël zit een korte pauze die de helft van het aantal deelnemers markeert. Hart is daar blij mee en denkt er garen bij te spinnen. De in Rotterdam wonende zangeres won de nationale finale in Ahoy' overtuigend en liet daardoor onder anderen Gordon achter zich.

GROOT-BRITTANNIE: 'Cry Baby' van het duo Jemini komt namens Groot-Brittanië in de ring. Jemini bestaat uit Chris Crosbey en Jemma Abbey, die sinds tweeënhalf jaar met elkaar optreden. Beiden komen uit Liverpool.

OEKRAINE: Oekraïne doet dit jaar voor de eerste keer mee aan het Songfestival. Oleksandar Ponomaryov mag deze 'Songfestivaldoop' proberen in goede banen te leiden. Zijn nummer heet 'Hasta la vista'.

GRIEKENLAND: Zangeres Mando is in haar land erg populair. Ze werkte samen met grootheden als Jean-Michel Jarre en heeft een obsessie voor muziek. In Riga beklimt ze het toneel met het nummer 'Never let you go'.

NOORWEGEN: Noorwegen stuurt Jostein Hasselgard naar Letland. Hij brengt de sobere ballad 'I'm not afraid to move on' ten gehore. Het ingetogen nummer van Hasselgard kreeg de meeste stemmen tijdens de nationale finale in Noorwegen: 78.460, ruim de helft meer dan de nummer twee van die avond, Alfie, die er 50.885 kreeg.

FRANKRIJK: Louisa vertegenwoordigt Frankrijk op het Eurovisie Songfestival met het nummer 'Monts et merveilles', een Franse uitdrukking die zoveel betekent als 'iemand de maan beloven'. De zangeres is niet een bekende naam in Frankrijk. Ze volgde een dans- en zangopleiding en is daarnaast ook comédienne.

POLEN: De Poolse delegatie trekt met het drietalige lied 'Keine Grenzen - Zadnych Granic' van de groep Ich Troje naar Riga. De groep mag zich tot de populairste bands van Polen rekenen. Hun inzending is in het Pools, Duits en Russisch en gaat over de uitbreiding van de Europese Unie.

LETLAND: F.L.Y. won in gastland Letland de nationale finale met het nummer 'Hello from Mars'. De groepsleden Martin Freiman, Lauris Raynix en Yana Kay hebben alledrie al een succesvolle solo-carrière opgebouwd in hun vaderland. Het trio voelt de druk om voor eigen volk een goede prestatie neer te zetten.

BELGIE: De Waalse tv-zender RTBF mocht dit jaar de Belgische kandidaat voor het Songfestival afvaardigen en koos voor Urban Trad, die in Wallonië al redelijk bekend is. Urban Trad zal in Riga het nummer 'Sanomi' ten gehore brengen. Een deel van de tekst is Frans, de rest is een verzonnen taal. Het nummer bevat veel Keltische invloeden. Rond de groep ontstond consternatie, omdat een van de leden, Soetkin Collier, er extreemrechtse ideeën op na zou houden. Inmiddels heeft RTBF samen met de groep en hun platenfirma besloten dat Urban Trad wel naar Riga mag, maar dan zonder Collier. Haar deelname zou het imago van België kunnen schaden.

ESTLAND: Ruffus is de band die namens Estland wordt ingezet. Met het lied 'Eighties coming back' hopen zij aan het langste eind te trekken.

ROEMENIE: Voor Roemenië mag Nicola het nummer 'Don't break my heart' in Riga ten beste geven.

ZWEDEN: Het Zweedse Fame bestaat uit Magnus Bäcklund en Jessica Andersson. Het duo gaat het nummer 'Give Me Your Love' zingen, waarmee Zweden op de Abba-tour gaat. Magnus en Jessica leerden elkaar kennen als kandidaten van het programma Fame Factory.

SLOVENIE: De Sloveense zangeres Karmen sluit het Songfestival af met het liedje 'Nanana'. In de nationale finale werd het lied in het Sloveens gezongen, maar Karmen brengt het lied op 24 mei in het Engels omdat het "de enige manier is waarop de wereld begrijpt waarover je zingt".