AMSTERDAM - Versie 3 van Firefox is klaar. Dat zegt Mike Schroepfer van Mozilla, de organisatie achter het de webbrowser.

In een interview met persbureau Reuters zegt hij dat Firefox 3 "een veel opzichten stabieler is dan iedere andere browser". Officieel bevindt het programma zich echter nog in een teststadium. Pas in juni moet de nieuwe versie officieel af zijn.

Op de eigen website waarschuwt Mozilla doorsnee internetgebruikers vrijdag nog dat Firefox 3 alleen geschikt is voor testdoeleinden. Volgens Schroepfer wordt die tekst binnenkort echter herzien. Wel is het ontwikkelteam van plan in de komende weken te blijven schaven aan de browser.

Geheugen

Firefox 3 kent veel verbeteringen ten opzichte van de huidige versie, onder meer op het gebied van prestaties. Veel gehoorde kritiek op Firefox is dat het programma veel geheugen verbruikt en na verloop van tijd steeds trager wordt. Dat zou in de nieuwe versie verleden tijd zijn.

Ook kent Firefox 3 nieuwe functionaliteit, zoals een nieuw systeem om bladwijzers op te slaan en te zoeken.

Browsers

De nieuwe versie van Firefox komt in een periode waarin veel browserfabrikanten stevig aan de weg timmeren. Eerder deze maand bracht Microsoft een testversie uit van Internet Explorer 8, en deze week verscheen een nieuwe editie (3.1) van Apples webbrowser Safari.