AMSTERDAM - Apple pakt de verspreiding van zijn webbrowser Safari actiever aan. De onlangs verschenen nieuwe versie wordt automatisch aangeboden aan gebruikers van de Windowsversie van muziekprogramma iTunes.

Apple bracht vorig jaar een Windowsversie van Safari uit. Het hoopte daarmee het marktaandeel van de browser te vergroten. Voor Apple is dat belangrijk, omdat Safari de browser is die wordt gebruikt op de iPhone. Een groter marktaandeel voor Safari maakt het platform aantrekkelijker voor webontwikkelaars.

De Windowsversie van Safari kreeg tot dusverre echter niet echt voet aan de grond. Apple gaat de browser daarom nu actiever aan de man brengen. Dat controleert periodiek automatisch of er een nieuwe versie beschikbaar is. Sinds deze week biedt Apples updateprogramma echter niet alleen updates aan van iTunes en van mediaspeler QuickTime, maar ook de nieuwe versie 3.1 van Safari.

Snelste

Volgens Apple is de browser de snelste die voor Windows beschikbaar is. Safari zou zowel HTML als Javascript veel sneller verwerken dan Firefox, Internet Explorer 7 en Opera.