ROTTERDAM - De politierechter in Rotterdam heeft donderdag werkstraffen tot veertig uur opgelegd aan dertien personen die hun bankrekening beschikbaar hebben gesteld aan een groep internationale internetcriminelen.

Twee verdachten werden vrijgesproken. De veroordeelde Nederlanders hebben volgens de rechter geld dat de criminelen van klanten van ABN Amro hadden verduisterd, overgeboekt naar criminelen in Rusland en Oekraïne. Behalve ABN Amro werden ook buitenlandse banken slachtoffer.

Hongkong

De cyberbende besmette via spammail computers van ABN Amro-klanten en leidde de communicatie tussen de bank en de klanten om naar een website in Hongkong, die als twee druppels water op de website van ABN Amro leek. Deze criminele organisatie wordt volgens justitie geleid door computerspecialisten in Rusland en Oekraïne.

De criminelen zetten ook spammail in om aan de Nederlandse rekeninghouders te komen, aldus het OM. Sommigen van hen zeiden na hun aanhouding in december tegen de politie dat ze uit geldnood waren ingegaan op deze mails. Zij herhaalden dat donderdag voor de rechter.

Volgens justitie is ABN Amro voor meer dan 100.000 euro gedupeerd. De katvangers, dertien mannen en twee vrouwen, mochten steeds 5 procent houden van het gestolen geld dat op hun rekening belandde en dat zij moesten doorsturen.

Internetbende

Een inkomen van minimaal 2000 dollar per maand maar vaak een veelvoud daarvan, werd hen beloofd door de internetbende. Volgens het OM maakten de criminelen gebruik van IP-adressen die zijn uitgegeven door het Russian Business Network, waartegen wereldwijd opsporingsonderzoeken lopen, meldt het OM.

Deze internetprovider uit de Russische stad Sint Petersburg zou betrokken zijn bij kinderpornografie, spam, fraude en andere internetcriminaliteit.