AMSTERDAM - Apple is in gesprek met verschillende platenmaatschappijen over alternatieve verkoopmodellen voor de muziek uit zijn online winkel iTunes.

De vorm van een eventuele abonnementsdienst is nog onduidelijk. Volgens The Mercury News zijn de belangrijkste opties een iPod die gevuld met muziek wordt verkocht, en een abonnementsdienst waarbij gebruikers tegen een maandelijkse vergoeding muziek kunnen downloaden.

De voorgeladen iPods zouden worden gevuld met muziek die technisch is beschermd tegen kopiëren. Als gebruikers hun abonnement beëindigen, worden de nummers mogelijk onbruikbaar.

Volgens de Financial Times wil het bedrijf gebruikers tegen een vast bedrag onbeperkte toegang geven tot de muziek. Geld zou in de onderhandelingen het voornaamste struikelblok vormen. Apple zou vooralsnog niet meer dan twintig dollar per iPod aan de platenlabels willen overmaken, terwijl die honderd dollar eisen.

iPhone

Bij die laatste vorm zou Apple vooral iPhone-bezitters in het vizier hebben. Die betalen voor hun telefoon al maandelijks abonnementsgeld, zodat het gemakkelijk is om de relatie uit te breiden.

Apple gaat dan de strijd aan met onder meer Nokia en Sony Ericsson, die met Ovi en PlayNow vergevorderde plannen hebben voor muziekdiensten die zijn gekoppeld aan hun mobiele telefoons.

Geldmachine

Apple zoekt al enige tijd naar manieren om de inkomsten uit zijn muziekwinkel te vergroten. Hoewel het bedrijf geldt als een van de belangrijkste leveranciers van losse nummers, is iTunes nog niet de geldmachine waarop het bedrijf had gehoopt.

Mogelijk zou een abonnementsdienst ook de verkopen van iPods verder kunnen stimuleren.