AMSTERDAM - Een parkeerplaats vinden met de mobiel. Het initiatief van twintig grote gemeenten gaat automobilisten een hoop ergernis uit handen nemen.

In grote steden als Den Haag, Amsterdam en Utrecht kan het vinden van een parkeerplaats een ergniswekkende en tijdrovende bezigheid zijn.

Binnenkort wordt in de grote steden een dienst gelanceerd, waarmee via de mobiele telefoon of navigatiesysteem een parkeerplek kan worden gevonden en betaald, meldt het FD.

Het project 'clearinghouse parkeren' is een initiatief van twintig grote gemeenten. Hiermee worden verblijfsrechten van auto's en de betaling centraal geregistreerd.

John van Dijk, voorzitter van de projectgroep, laat tegenover het FD weten dat het systeem binnen twee jaar in gebruik moet kunnen zijn.

"Auto's worden straks langs de kortst mogelijke route naar een parkeerplaats gedirigeerd en de beschikbare parkeerruimte kan efficiënter worden gebruikt", aldus Van Dijk.

De gemeente heeft met het systeem meer inzicht in de parkeerdruk in verschillende delen van de stad. Beheer en handhaving worden volgens Van Dijk hierdoor eenvoudiger en goedkoper.

Momenteel wordt in diverse steden al geëxperimenteerd met elektronisch betalen.