ALMELO - Ruim een kwart van de boekhandels verkoopt zijn waar via internet. Bij boekwinkels met zo'n internetshop komt 12 procent van de totale omzet uit digitale verkopen.

Dat bleek woensdag uit het Marketingrapport Boekhandels 2008, opgesteld door Van Es Marketing Services.

Bol

"De meeste boekhandels zeggen last te hebben van boekverkopers via internet, zoals bol.com. Als reactie hierop heeft inmiddels ruim 27 procent van de boekhandels een eigen webshop om boeken via dit medium te verkopen."

Naast de veranderende verkoopkanalen blijkt uit het rapport dat luisterboeken sterk in opkomst zijn. De onderzoekers signaleren verder een scherpe daling van de verkopen van landkaarten als gevolg van de inburgering van navigatiesystemen.

Positief

Samenwerkende ondernemers zijn beduidend positiever over hun verwachte omzet dan de geheel zelfstandig opererende boekhandels.

Van de zelfstandigen verwacht de helft een omzetstijging over 2008. Van de samenwerkende boekhandels rekent 66 procent op groei.

Stijging

Boekhandels verwachten het komende jaar een verdere stijging van de internetverkoop en een groeiende belangstelling voor spiritualiteit. Daarnaast verwacht de handel een stijging van de verkoop van Manga-stripboeken.