AMSTERDAM - Google mag binnen de Europese Unie de merknaam Gmail niet meer gebruiken. Dat heeft de Harmonisatiedienst voor de Interne Markt (OHIM) geoordeeld.

Google voert al jarenlang een strijd om het merkrecht van haar in 2004 gelanceerde maildienst. De Duitse eigenaar van het merk G-Mail, Daniel Giersch, had het recht op het gebruik van die naam al vanaf 2000 in bezit.

Bezwaar

In 2005 diende Giersch bezwaar in tegen het gebruik van de naam door Google. Dat werd toen door de OHIM gegrond verklaard, maar Google ging hiertegen in beroep.

Google stelt dat er genoeg bedrijven zijn die een letter naast het woord 'mail' gebruiken. Ook zouden de verschillende logo's voor de consument een signaal zijn dat er sprake is van verschillende diensten.

Vonnis

De OHIM oordeelde anders. "De twee merken 'GMAIL', met of zonder streepje, lijken fonetisch, visueel en conceptueel zo sterk op elkaar dat het idee zou kunnen ontstaan dat het hier om dezelfde dienst gaat", zo staat geschreven in het vonnis.

Volgens het technologieblog Ars Technica is het onwaarschijnlijk dat verder procederen zin heeft voor Google, aangezien het mediabedrijf steeds bakzeil haalde in de juridische strijd om Gmail.

Schikking

Een poging van Google om tot een schikking te komen werd vorig jaar door Giersch afgewezen. Inmiddels is het Google verboden om buiten de rechtszaal de zaak te schikken.

De kans is daarom groot dat Gmail in de hele EU verandert in Google Mail. Deze naam wordt al gebruikt in Duitsland en Groot-Brittanië.

Google

In een verklaring laat Google weten dat de beslissing van de OHIM geen gevolgen heeft voor Gmail-gebruikers in Nederland.