HILVERSUM - Het aantal mensen dat klaagt over telecombedrijven bij de Stichting De Ombudsman is in 2002 'explosief' gestegen, schrijft de stichting in haar jaarverslag. Dat komt deels door 'SMS-wildwestpraktijken'. Bellers nemen, vaak zonder dat ze het door hebben, een abonnement op een SMS-dienst, waar ze maar moeilijk weer vanaf komen.

Tegen de 3000 klachten ontving de Stichting De Ombudsman over telecombedrijven op een totaal ruim 14.000. De zogenoemde sms-afmeldlijst die de stichting sinds oktober op haar internetsite heeft staan, trok de laatste twee maanden van het jaar al 50.000 bezoekers. De lijst helpt bellers een sms-abonnement op te zeggen.

Twee weken geleden maakten de vijf aanbieders van mobiele telefonie in Nederland nog afspraken met toezichthouder Opta, de Consumentenbond en Stichting De Ombudsman om het afsluiten en opzeggen van een abonnement op sms-diensten simpeler te maken. Ook beloofden de bedrijven de tarieven transparanter te maken.

De Stichting Ombudsman had het druk in 2002. Het aantal klagers nam met bijna eenvijfde toe vergeleken met een jaar eerder. De meeste klachten gingen over zaken als garanties, colportage en postorderbedrijven. Daarna komen de telecomklachten, op de voet gevolgd door aanmerkingen over banken, incassopraktijken en pensioenen.