AMSTERDAM - Mobiel breedbandinternet maakt de komende vijf jaar een sterke groei door. In 2013 gebruikt 38 procent van de gsm-bezitters mobiele webdiensten.

Dat verwacht marktonderzoeksbureau Forrester. Volgens de onderzoekers maken dan 125 miljoen Europeanen regelmatig gebruik van internet via een mobiele telefoon, drie keer zo veel als nu.

Volgens Forrester ligt vooral de groeiende populariteit van telefoons met mobiel breedband daaraan ten grondslag. In 2010 worden er meer toestellen met een UMTS- (3G) of HSDPA-verbinding (3,5G) verkocht dan met het tragere GPRS.

Een belangrijke factor in de groei is daarnaast de beschikbaarheid van aantrekkelijke abonnementen voor mobiel internet. Volgens analist Pete Nuthall moeten telecombedrijven "zorgen voor vaste tarieven, meer relevante diensten en een betere gebruikservaring" om mobiel internet aantrekkelijker te maken.

Middenmoot

Volgens de onderzoekers zijn Oostenrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk en de Scandinavische landen de voorlopers. Eind 2010 heeft meer dan 60 procent van de mobiele-telefoongebruikers daar toegang tot een snelle breedbandverbinding, verwachten zij. Nederland bevindt zich met 50 tot 60 procent in de middenmoot, maar het snellere 3,5G wordt hier relatief minder gebruikt.

Japan

Juist maandag maakte de Japanse telecomprovider NTT DoCoMo bekend al vanaf 2012 alleen nog 3G-verbindingen aan te bieden. Volgens The Register werd in Japan in januari geen enkel toestel meer verkocht die een tragere verbindingssnelheid gebruikte.