ROTTERDAM - Vijftien personen die hun bankrekening beschikbaar zouden hebben gesteld aan een groep internationale internetcriminelen, moeten donderdag in Rotterdam voor de rechter komen.

Dat zei een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) maandag. De hulpjes of 'katvangers' zouden omgeleid geld van klanten van ABN-Amro hebben ontvangen en dat hebben overgeboekt naar andere katvangers in Rusland en Oekraïne.

Hong Kong

De cyberbende besmette via spammail computers van ABN-Amro-klanten met kwaadaardige software, en leidde zo de communicatie tussen de bank en de klanten om naar een website in Hong Kong, die als twee druppels water op de website van ABN-Amro leek. De bende wordt volgens justitie geleid door computerspecialisten in Rusland en Oekraïne.

Geldnood

De bende zette ook spammail in om aan de hulpjes te komen, aldus het OM. Sommigen van hen zeiden na hun aanhouding in december tegen de politie dat ze uit geldnood waren ingegaan op deze mails.

Volgens de zegsman van het OM is ABN Amro voor meer dan 100 duizend euro gedupeerd. De katvangers, dertien mannen en twee vrouwen, mochten steeds 5 procent houden van het gestolen geld dat op hun rekening belandde en dat zij moesten doorsturen. Een inkomen van minimaal tweeduizend dollar per maand werd hen beloofd door de internetbende.

Russen

Volgens het OM maakten de criminelen gebruik van IP-adressen die zijn uitgegeven door het Russian Business Network, waartegen wereldwijd opsporingsonderzoeken lopen, meldt het OM. Deze organisatie zou betrokken zijn bij kinderpornografie, spam, fraude en andere inernetcriminaliteit.