AMSTERDAM - De beruchte Amerikaanse spammer Robert Soloway heeft een akkoord gesloten met justitie. Hij bekent onder meer belastingontduiking en oplichting via e-mail, maar ontloopt daarmee straffen voor identiteitsfraude en witwassen.

De 29-jarige Soloway werd in mei 2007 gearresteerd, maar werd in september om medische redenen op borgtocht vrijgelaten. Hij geldt als een van de grootste afzenders van ongewenste reclamemail in Amerika, en wordt daarom wel 'de spamkoning' genoemd.

Soloway werd aanvankelijk onder meer verdacht van verschillende grootschalige spamruns, identiteitsfraude, witwassen, en oplichting via gewone post. De rechtszaak tegen Soloway zou over twee weken in Seattle beginnen, en hij bij veroordeling wachtten hem tientallen jaren in de cel.

Ruil

In ruil voor zijn bekentenis wordt hij echter voor slechts drie van de veertig strafbare feiten in de aanklacht daadwerkelijk vervolgd, zo meldt The Seattle Times. Het ernstigste feit waarvoor hij zich nu moet verantwoorden is oplichting van mensen die spamsoftware bij hem bestelden.

Boetes

Voor de overgebleven aanklachten kan Soloway in totaal twintig jaar cel krijgen. Bovendien kan de rechter hem veroordelen tot boetes en schadevergoedingen voor in totaal 625 duizend dollar.

Het lijkt niet waarschijnlijk dat hij dat zal kunnen betalen. Volgens Soloways advocaat is de spamkoning blut. Bovendien werd hij bij twee eerdere rechtszaken al veroordeeld tot boetes en schadevergoedingen van in totaal bijna 18 miljoen dollar.