ZEIST - Vogelbescherming Nederland volgt dit voorjaar op zes locaties vogels in en bij hun nest. Mensen kunnen op de website van de organisatie via webcams het vogelleven 24 uur per dag vanuit de huiskamer volgen.

Dat heeft de Vogelbescherming maandag bekendgemaakt. De Vogelbescherming wil mensen vooral laten genieten van vogels, aldus een woordvoerder. "Op deze manier kun je eens zien wat er zich allemaal afspeelt in het leven van een vogel."

De dieren zijn te volgen vanaf hun aankomst in Nederland na een reis van soms duizenden kilometers, tot het moment dat de jongen uitvliegen.

IJsvogels

Via de webcams zijn steenuilen, torenvalken, gierzwaluwen, lepelaars, grote sterns en ijsvogels te bekijken. De kleine camera's zijn in nestkasten geplaatst, maar soms ook midden in een kolonie vogels.

Bij de ijsvogels bijvoorbeeld is het nog spannend of de verbinding daadwerkelijk beelden oplevert, aldus de zegsman. "Deze vogels broeden in een soort tunnel onder de grond. De webcam is bij de ingang geplaatst. Het is nog even afwachten wat we te zien krijgen."

Bij deze actie wordt samengewerkt met Ecomare, Staatsbosbeheer, Nationaal Park Duinen van Texel, Natuurmonumenten en Utrechts Landschap. De webcams zijn vanaf dinsdag operationeel.