AMSTERDAM - Het omstreden computerspel Manhunt 2 is na een strijd van negen maanden binnenkort toch te koop in Groot-Brittannië. Het spel werd aanvankelijk afgekeurd vanwege zijn 'sadistische' karakter.

Doel van Manhunt 2 is om te ontsnappen uit een psychiatrisch ziekenhuis, en daarbij zoveel mogelijk karakters in het spel op gruwelijke wijze om het leven te brengen. De Britse filmkeuring BBFC, die ook computerspellen beoordeelt, weigerde het spel in juni 2007 van een leeftijdskeuring te voorzien, waardoor het niet verkocht mocht worden.

Beroep

Maker Rockstar paste het spel daarop aan, maar de BBFC volhardde in zijn afwijzing. Een beroepscommissie bepaalde echter tot tweemaal toe dat de BBFC het spel opnieuw moest beoordelen.

Volgens de BBFC rest de keurmeesters nu geen andere mogelijkheid dan het spel goed te keuren voor spelers van achttien jaar en ouder.

Controverse

Ook in andere landen leidde het spel tot veel controverse. In de Verenigde Staten werd het spel aanvankelijk alleen geschikt bevonden voor volwassenen, waardoor het niet te koop zou zijn bij de belangrijkste winkelketens. Ook Sony (Playstation 3) en Nintendo (Wii) weigeren spellen met dat predicaat op hun spelcomputers toe te laten.

Verboden

In Ierland en Italië werd Manhunt 2 verboden. In Nederland drong een deel van de Tweede Kamer eveneens aan op een verbod, maar dat bleek juridisch niet mogelijk. Minister Hirsch Ballin van Justitie studeert naar aanleiding daarvan op een mogelijke wetswijziging.