PEKING - China is sinds februari het land met de meeste internetgebruikers. Met circa 220 miljoen surfers is het de Verenigde Staten voorbijgestreefd.

In februari hadden de VS ongeveer 217 miljoen surfers, meldde een Chinees onderzoeksbureau vrijdag. Aan het einde van het jaar zal het aantal Chinese internetters al zijn gegroeid tot 280 miljoen, verwacht het bureau BDA China.

Van de totale Chinese bevolking zal 21 procent dan gebruik maken van het web. Ruim 71 procent van de Amerikanen en 67 procent van de Nederlandsers surft op het internet.

Vrij

Sinds de geboorte van internet in 1969 waren de Verenigde Staten het land met de meeste internetters. Destijds was het internet nog een netwerk van computers onder beheer van het Amerikaanse ministerie van Defensie. De snelgroeiende internetpopulatie van China heeft het medium tot een plek gemaakt waar Chinezen hun mening relatief vrij kunnen uiten.

Censuur

Niettemin trachten de Chinese autoriteiten de controle over het netwerk te houden. Zo wordt de toegang tot internet vanuit de Volksrepubliek gefilterd: veel informatie over democratie en mensenrechten wordt bijvoorbeeld geblokkeerd. Internetbedrijven die in China actief zijn, zoals Google, Microsoft en Yahoo, zijn verplicht om aan de censuur mee te werken.

Yahoo kwam de afgelopen jaren meermalen in opspraak toen bleek dat het Amerikaanse bedrijf informatie over dissidenten aan de autoriteiten had verstrekt. Mede op grond van die gegevens werden enkele journalisten en mensenrechtenactivisten opgepakt en veroordeeld tot lange gevangenisstraffen.