AMSTERDAM - Microsoft brengt zijn muziekspeler Zune pas in 2009 op de Europese markt. Tegelijkertijd opent het een nieuwe versie van zijn muziekwinkel Zune Marketplace.

Dat meldt de Franse zakenkrant Les Echos. Volgens de krant komt het bedrijf dan met een nieuwe downloadsite voor muziek, die niet alleen toegankelijk is vanaf pc's, maar ook rechtstreeks vanaf de Zune, en via mobiele telefoons die gebruik maken van Windows Mobile.

De Zune werd in 2006 gelanceerd als concurrent van Apples succesvolle combinatie van de iPod en de bijbehorende muziekwinkel iTunes. De speler is echter uitsluitend in de Verenigde Staten verkrijgbaar, en vormt ook daar vooralsnog geen bedreiging voor de marktleider.

Uitgesteld

Een lancering van de Zune in Europa is al eerder uitgesteld. De laatste verwachting was dat de muziekspeler in de loop van dit jaar in de winkel zou liggen. Reden voor de vertraging was destijds de moeizame zoektocht van Microsoft naar een partner voor de Europese versie van Zune Marketplace.

Mobiel

Dat probleem lijkt Microsoft te hebben opgelost. De Franse online muziekdienst Musiwave speelt volgens Les Echos een voorname rol in de plannen van Microsoft, dat het bedrijf in november overnam voor 46 miljoen dollar. Musiwave is gespecialiseerd in het leveren van multimedia voor mobiele telefoons.

Met de nieuwe versie van de Zune en Zune Marketplace zou Microsoft dan ook niet alleen de aanval willen inzetten op Apple, maar ook op nieuwkomers als Nokia (Ovi) en Sony Ericsson (PlayNow), die onlangs eigen muzieksites aankondigden speciaal voor gebruikers van mobieltjes.