AMSTERDAM - De mediaspeler van de BBC is alsnog beschikbaar voor gebruikers van Apple- en Linuxcomputers. Handige internetgebruikers ontwikkelden zelf een methode om de programma's van de Britse omroep te bekijken buiten de officiële iPlayer om.

De BBC oogste afgelopen jaar veel kritiek met zijn iPlayer. Het programma stelt Britse internetters in staat om programma's van de publieke omroep te downloaden en op hun computer te bekijken. Omdat de programma's zijn voorzien van kopieerbeveiliging (DRM), is de mediaspeler vooralsnog echter alleen geschikt voor Windowssystemen.

Critici menen dat de publieke omroep zo belastinggeld aanwendt om gebruikers een bepaald commercieel product voor te trekken.

Webversie

In een reactie op de kritiek stelde de BBC een beperkte webversie van de iPlayer open. Daar kunnen veel uitzendingen van de omroep met behulp van een flashplayer ook in een webbrowser bekeken worden. Ook kondigde de BBC aan binnen een jaar met een Mac-versie van de software te komen, en binnen twee jaar met een editie voor Linux.

Dat gaat veel internetgebruikers echter niet snel genoeg. Zij grepen de recente publicatie van een iPhone-versie van de software aan om zichzelf toegang te verschaffen tot de uitzendingen.

MP4

Anders dan de Windowsversie van de iPlayer, bleek de iPhone-versie geen gebruik te maken van DRM. Omdat het toestel bovendien geen flash ondersteunt, biedt de BBC de uitzendingen voor iPhone-gebruikers aan in een onbeveiligd MP4-formaat, dat ook op Linuxcomputers of Macs bruikbaar is.

Foppen

De onbeveiligde uitzendingen worden aangeboden aan software die zichzelf bij de BBC-servers identificeert als een iPhone. Door de zogenoemde 'user-agent'-instelling van een webbrowser aan te passen, is de server eenvoudig te foppen, ontdekte Steve Anderson.

Een andere restrictie is daarmee echter nog niet omzeild: de BBC-programma's zijn alleen toegankelijk vanaf Britse internetaansluitingen.