AMSTERDAM - Wikipedia-oprichter Jimmy Wales is opnieuw in opspraak geraakt vanwege zijn bemoeienis met een artikel op de online doe-het-zelfencyclopedie.

Onderwerp van de rel is de omstreden it-onderzoeker en -ondernemer Jeff Merkey. Die beweert in een verklaring op een mailinglist van Wikipedia dat Wales hem in 2006 heeft aangeboden een kritisch artikel over hem aan te passen in ruil voor een gift voor de stichting achter de encyclopedie. Merkey zegt daarop vijfduizend dollar te hebben gedoneerd.

Verwijderd

In mei 2006 heeft Wales het betreffende artikel persoonlijk volledig verwijderd, waarna hij een geheel nieuwe versie begon. Het oorspronkelijke lemma zou volgens hem niet voldoen aan de kwaliteitseisen die Wikipedia stelt.

Merkey is omstreden, onder meer omdat hij ooit geld bood voor een versie van besturingssysteem Linux die niet onder het open-sourcemodel valt. Ook spande hij enkele rechtszaken aan tegen populaire technologiewebsites, zoals Slashdot.

Reactie

Wales zelf ontkent de beschuldigingen. "Natuurlijk zou ik nooit een aanbod doen of aannemen waarbij iemand in ruil voor een donatie een speciale redactionele behandeling krijgt in de encyclopedie", schrijft hij in een reactie aan Merkey.

Affaire

Jimmy Wales kwam onlangs al in opspraak omdat hij zich persoonlijk zou hebben bemoeid met een artikel over de Canadese journaliste Rachel Marsden, met wie hij een kortstondige affaire beleefde.

Nadat Wales de relatie via een verklaring op Wikipedia beëindigde, stuurde een woedende Marsden de teksten van pikante chatgesprekken met Wales naar een roddelsite. Ook bood ze enkele kledingstukken van de Wikipedia-oprichter te koop aan op eBay.

Geld

Eerder deze maand kwam daar een tweede relletje bij: volgens een ex-medewerker van de encyclopedie zou Wales duizenden dollars van de Wikimedia Foundation voor privédoelen hebben aangewend. Zo zou hij hebben geprobeerd een rekening van 650 dollar te declareren twee flessen wijn die hij had besteld bij een etentje in een restaurant in Florida.

Ook die beschuldigingen worden door Wales en door Wikimedia tegengesproken. Volgens Sue Gardner van de stichting zijn de geruchten afkomstig van een rancuneuze ex-medewerker.