AMSTERDAM - Internetters met prangende vragen kunnen die voortaan online stellen op een speciaal daarvoor ingerichte Nederlandse site.

Internetbedrijf Lycos opende daartoe dinsdag een testversie van Lycos iQ. Gebruikers kunnen daar terecht met allerlei vragen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Die worden dan door andere gebruikers beantwoord.

Bezoekers van de site mogen de gegeven antwoorden vervolgens beoordelen door er op te stemmen. Afhankelijk van de goede of slechte beoordelingen kunnen gebruikers stijgen of dalen in rang van 'beginner' tot 'Einstein'.

Yahoo

Met Lycos iQ volgt het bedrijf het voorbeeld van onder meer Yahoo, Microsoft en Amazon, die eerder een vraag-en-antwoordsite openden. Google heeft zijn variant Answers inmiddels al weer opgedoekt.

Geen van die concurrenten heeft echter al een Nederlandse site. Yahoo kondigde in 2007 wel aan een lokale versie van zijn dienst Yahoo Answers te willen lanceren, maar dat is nog niet gebeurd.

Anderhalve minuut

In Duitsland, waar Lycos een sterkere positie heeft dan in Nederland, bestaat de dienst al ruim twee jaar. Gemiddeld wordt een nieuwe vraag daar binnen anderhalve minuut beantwoord, zegt het bedrijf.