AMSTERDAM - Apple heeft weliswaar software gepresenteerd waarmee programmeurs van buiten het bedrijf toepassingen voor de hippe telefoon kunnen ontwikkelen, maar de gebruiksvoorwaarden zijn zo strikt dat voorname concurrenten worden buitengesloten.

Eerder deze maand presenteerde Apple zijn Software Development Kit (SDK) voor de iPhone en de iPod Touch, een muziekspeler die veel technologie en functionaliteit met de telefoon deelt. Sun kondigde kort daarop aan snel een iPhone-versie van zijn platform Java te willen uitbrengen.

Ook hoopten gebruikers op iPhone-versies van webbrowsers Firefox en Opera, en op VoIP-software, waarmee via internet gebeld kan worden.

Voorwaarden

Apple lijkt daar echter een stokje voor te hebben gestoken, zo meldt CNet. Volgens de gebruiksvoorwaarden van de SDK mogen ontwikkelaars geen software maken die zelf andere code uitvoert. Dat geldt voor Java, maar ook voor Opera en Firefox, waarvoor allerlei plugins beschikbaar zijn.

AT&T

VoIP-software is maar gedeeltelijk toegestaan. Van Apple mag die programmatuur op een iPhone wel gebruikt worden via de draadloze internetverbinding, maar niet via het netwerk van telecompartner AT&T. Zo hoopt Apple vermoedelijk te voorkomen dat klanten het telefoonnetwerk links laten liggen als zij een gesprek willen voeren.

Concurrenten

Volgens critici wil Apple met die voorwaarden zijn eigen producten en diensten beschermen tegen concurrenten. Zonder Firefox of Opera zijn gebruikers bijvoorbeeld aangewezen op de meegeleverde webbrowser Safari, en zonder Java kunnen gebruikers geen software installeren die niet wordt aangeboden via Apples iTunes.

Sun-topman Eric Klein, die zelf in de jaren negentig bijna vijf jaar bij Apple werkte, krabbelt op zijn weblog al voorzichtig terug op de toezegging Java naar de iPhone te brengen. "Er zijn wat vragen gerezen over de juridische mogelijkheden voor Java op de iPhone", schrijft hij. "Die laat ik aan een ander forum, maar ik wil Java graag snel op de iPhone brengen."