RIJSWIJK - Weggebruikers hoeven vanaf volgende maand niet langer meer in de file te staan. De ANWB komt met een navigatiesysteem dat niet alleen de weg wijst, maar de bestuurders ook om files heen leidt. De nieuwe dienst 'Engin' voorziet bovendien in actuele verkeersinformatie, meldde de organisatie donderdag op haar website.

Als er files staan op de geplande route, biedt het systeem een alternatief. Ook tijdens de rit houdt Engin de weggebruiker met verkeersinformatie op de hoogte. De dienst is op eenvoudige wijze in een auto aan te brengen en werkt met een elektronische zakagenda en een GPS-ontvanger. Behalve in Nederland werkt het systeem ook in een groot aantal landen in Europa.

De dienst wordt geleverd met actuele verkeersinformatie voor Nederland en Duitsland. Engin biedt ook de mogelijkheid om langs de route te wijzen op bijvoorbeeld benzinestations, parkeergarages, geldautomaten, musea, hotels en restaurants.

Verkeersveiligheid

Verkeersveiligheid is een belangrijk punt bij de werking van Engin, aldus de ANWB. Tijdens het rijden is een aantal functies uitgeschakeld, zodat de bestuurder niet wordt afgeleid. Uit onderzoek blijkt dat navigatiesystemen een positieve invloed hebben op de verkeersveiligheid.

Het zogeheten 'zoekverkeer' kan leiden tot ongevallen. Een navigatiesysteem voorkomt volgens de ANWB dat de automobilist moet zoeken en zorgt voor een ontspannen rit en een verminderd aantal kilometers door fout rijden.

Van het aantal gereden kilometers behoort 5 procent tot 'omrijkilometers', blijkt uit onderzoek van het nationaal wetenschappelijk instituut voor verkeersveiligheidsonderzoek (SWOV).