AMSTERDAM - Microsoft verlaagt de adviesprijzen van zijn spelcomputer Xbox 360 in Europa. Het instapmodel, de Xbox 360 Arcade, gaat 199,99 euro kosten, tachtig euro minder dan de huidige prijs.

Ook de andere modellen worden tachtig euro goedkoper. Voor de Xbox met harde schijf van twintig gigabyte moet dan 269,99 euro worden neergeteld, de Xbox 360 Elite kost straks 369,99 euro. De aanpassing gaat vrijdag in, zo maakte Microsoft maandag bekend.

Microsoft hoopt met de prijsverlaging een breder publiek te bereiken. "Het verleden laat zien dat 199 euro de prijs is waarbij het publiek voor spelcomputers uitbreidt", zegt Chris Lewis van Microsofts Europese entertainmentdivisie. "Met deze nieuwe consumentadviesprijzen zijn we klaar om meer consumenten in de wereld van Xbox 360 te brengen."

Nintendo

Microsoft is in een stevige strijd verwikkeld met Sony (Playstation 3) en Nintendo (Wii) om marktaandeel onder Europese gameliefhebbers. Tot dusverre was Sony daarbij het voornaamste doelwit, maar met de goedkope Xbox 360 Arcade lijkt het bedrijf nu de aanval op Nintendo's Wii in te zetten. Die console bereikte mede dankzij de relatief lage prijs het afgelopen jaar veel nieuwe consumenten.

In augustus verlaagde Microsoft de prijs van de Xbox 360 Elite ook al met vijftig euro, voornamelijk om de Playstation 3 voor te blijven.