HAARLEM - De rechtbank in Haarlem heeft maandag gevangenisstraffen tot vier jaar opgelegd in een omvangrijke internationale fraudezaak. Officier van justitie Martin Onderwater had celstraffen tot 4,5 jaar geëist in deze zaak.

HAARLEM - De rechtbank in Haarlem heeft maandag gevangenisstraffen tot vier jaar opgelegd in een omvangrijke internationale fraudezaak.

Officier van justitie Martin Onderwater had celstraffen tot 4,5 jaar geëist in deze zaak. De straffen zijn opgelegd in een grote Nigeriaanse witwasoperatie en oplichtingszaak, waarbij slachtoffers uit meerdere landen voor tienduizenden euro's werden benadeeld.

De 40-jarige E.O. kreeg vier jaar gevangenisstraf, evenals de 25-jarige S.C.. De 32-jarige W.J., een Liberiaan, kreeg twee jaar gevangenisstraf en een boete van 1000 euro opgelegd.

Valse dollars

In een woning aan de Tweede Oosterparkstraat in Amsterdam vonden politiemensen tijdens het onderzoek laptops, valse dollarbiljetten, tienduizenden echte euro's, documenten en gegevens van slachtoffers.

Internet

De slachtoffers werden benaderd via internet en lekker gemaakt met verhalen over grote erfenissen of aantrekkelijke deals met goudstof, die uiteindelijk koperstof bleek te zijn.

Slachtoffers moesten de bende eerst bedragen betalen voor allerlei 'documenten' en stonden aan het eind met lege handen.