AMSTERDAM - TNO gaat een nieuw onderzoek doen naar de veiligheid van de ov-chipkaart. Het onderzoek volgt op het nieuws dat Duitse onderzoekers erin zijn geslaagd het reissaldo van medepassagiers te stelen.

Dat meldt Webwereld. Eerder beweerde onderzoekbureau TNO nog dat dat risico niet bestaat, maar op verzoek van Trans Link Systems, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de pas, gaat het daar nogmaals naar kijken.

De twee Duitse onderzoekers, Karsten Nohl en Henryk Plötz , beschrijven in hun rapport de manier waarop zij de sleutel tot de zogenaamde Mifare Classic chip hebben achterhaald. De chip waar het in dit geval om draait is dezelfde als die wordt toegepast in de ov-chipkaart.

Vorig jaar brachten de onderzoekers al naar buiten dat de chip zwakke plekken vertoonde. Uit het nieuwe onderzoek (PDF) blijkt dat zij de sleutel inmiddels wel hebben gekraakt.

Tegoed stelen

Met de methode kunnen programmeurs de sleutel gebruiken om de chip te lezen, kopiëren en de informatie te wijzigen. De hackers kunnen op deze manier het tegoed van medereizigers stelen.

Zelf tegoed opwaarderen is tot nu toe niet mogelijk, aangezien de vervoersbedrijven dit makkelijk kunnen achterhalen. Volgens Nohl zullen de dieven zich waarschijnlijk richten op passagiers die hun chipkaart zojuist hebben opgeladen.

TNO

Vorige maand bracht TNO nog een rapport uit waarin zij beweerden dat de ov-chipkaart niet makkelijk te hacken is. Het onderzoeksbureau deed dit in opdracht van Trans Link Systems, dat verantwoordelijk is voor de invoering van de kaart. De TNO-onderzoekers concludeerden dat de middelen die nodig zijn om de chip te kraken zo zwaar zijn dat dieven het al gauw teveel moeite vinden.

Trans Link Systems greep dit onderzoek aan om de invoering van de ov-chipkaart door te laten gaan.

Failliet

De Socialistische Partij (SP) wil voor woensdag opheldering van verantwoordelijk staatssecretaris Tineke Huizinga. Volgens de partij is de ov-chipkaart na de kraak "definitief failliet".

"Het recente TNO-rapport dat de veiligheidsrisico’s bagatelliseerde kan de prullenbak in,” concludeert SP-Kamerlid Emile Roemer. “En wat mij betreft gaat deze ov-chipkaart er achteraan.”