AMSTERDAM – Uitgever PCM heeft de nieuwssite En.nl uit de mottenballen gehaald. Verschil met de site van acht jaar geleden is dat lezers de artikelen kunnen wijzigen.

En.nl is feitelijk niets meer dan een kale nieuwsfeed van ANP-berichten, vergelijkbaar met bijvoorbeeld News.nl van Spits. Via een tijdbalk kunnen bezoekers de berichten aanklikken. Groot verschil met het zeer ambitieuze En.nl van acht jaar geleden is dat er geen redactie op de site zit. In de woorden van PCM: geen redactie, maar techniek.

Zoektocht

PCM ziet de site als 'een zoektocht naar de beste nieuwssite'. Sociale waarderings- en bewerkingssystemen hebben volgens de uitgever de nodige impact gehad op hoe websites er nu uit zien. "Sites als Digg, Wikipedia, YouTube, Flickr maar ook het Nederlandse NUjij en eKudos hebben het stemmen, sorteren, aggregeren en verbeteren van informatie naar een nieuw niveau gebracht", aldus PCM op het blog van En.nl.

Experiment

De nieuwssite wordt nadrukkelijk neergezet als experiment. "Hoe kun je de beste nieuwssite maken?", vragen de bedenkers zich af. "Misschien is dat alleen mogelijk met een redactie, misschien alleen zonder redactie of misschien zit het ergens in het midden, maar we kunnen alles uitproberen."

En.nl is nu nog een gesloten systeem. Iedereen kan stukken aanpassen, maar in eerste instantie gaat het alleen om stukken van het ANP. Voorlopig kunnen de lezers dus geen nieuws maken, maar het alleen verrijken.